18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinBraziliana cu păr scurt

Braziliana cu păr scurt

Dacă sunteţi în căutarea unei pisici afectuoase, care nu este agresivă şi adoră să stea în preajma oamenilor, Braziliana cu păr scurt corespunde cerinţelor dumneavoastră.
 
Istoric
 
De la „pisica străzii“, Braziliana cu păr scurt (Brazilian Shorthair) a ajuns să fie de rasă. Potrivit site-ului animale.ro, exemplarele din această rasă au dimensiuni medii şi ochii expresivi şi jucăuşi. Braziliana cu păr scurt datează de la jumătatea anilor ‘80, avându-şi originile pe străzile Braziliei. Se pare că pisica a fost adusă aici de coloniştii europeni. Această rasă nu este încă recunoscută de toate organizaţiile de profil care le acreditează. De fapt, recunoaşterea ei a venit în momentul în care Federaţia Felină a Braziliei a realizat că trebuie să existe o rasă felină originară din această ţară. Brazilienii au început să compare şi să inspecteze pisicile de pe străzi şi au remarcat că toate arată în acelaşi fel şi au aceleaşi caracteristici. Astfel a luat naştere rasa de pisică braziliană cu păr scurt, însă există şi alte rase de pisici descoperite pe stradă, cum ar fi Americană, Celtică sau Europeană cu păr scurt şi American Keuda. Deşi este oarecum recunoscută ca rasă, Braziliana a stârnit multe controverse în lumea crescătorilor profesionişti de pisici. Cu toate acestea, Braziliana cu păr scurt este considerată acum o rasă pură. În SUA, numărul crescătorilor de pisici braziliene este foarte mare, spre deosebire de alte zone ale lumii.

Aspect exterior şi dimensiuni
 
Pisicile braziliene cu păr scurt sunt puternice, agile, au dimensiuni medii, mai mult lungi decât înalte. Blana este scurtă şi într-o varietate foarte mare de culori. Sunt multe aspecte care fac speciale aceste pisici. Spre exemplu, spaţiul dintre ochi este egal cu mărimea ochiului, iar ochii, foarte expresivi de altfel, sunt de obicei de aceeaşi culoare ca şi blana.
Coada are o lungime medie şi este ţuguiată la vârf. Masculii se pot distinge de femele cu uşurinţă, deoarece aceştia au capul mai mare.
 
Temperament
 
Pisica braziliană are un temperament plăcut, este foarte jucăuşă, activă şi o prădătoare desăvârşită. Este inteligentă şi învaţă lucruri foarte repede. Braziliana este foarte afectuoasă, spunându-se de­spre ea că este lipicioasă şi se ţine scai după stăpân. Are foarte multă nevoie de dragoste, atenţie şi îngrijire, iar dacă nu veţi avea timp să i le oferiţi, va deveni irascibilă şi suspicioasă. Braziliana cu păr scurt se înţelege bine cu copiii, a căror companie o adoră. Aceste pisici sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a lega relaţii şi prietenii cu toţi membrii familiei.

Boli şi afecţiuni curente
 
Braziliana cu păr scurt este o rasă robustă şi rezistentă, cu o sănătate de fier. Singurele probleme pe care le-ar putea avea sunt predispoziţia către obezitate şi gingivita. Din această cauză ar trebui să beneficieze de controale stomatologice o dată pe an şi de îngrijiri speciale (detartraj, periaj dentar profesionist) atunci când este necesar. Hrănirea acesteia cu mâncare granulată de bună calitate o va ajuta să-şi menţină dinţii curaţi, dar îngrijirea dentară suplimentară este adesea necesară.
Masculii, ca în cazul oricărei alte rase de pisici, nu sunt feriţi de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie să aveţi o atenţie sporită asupra alimentaţiei şi a apariţiei eventualelor dificultăţi de urinare.
Ideal este ca, după vârsta de 6-8 ani, chiar dacă aveţi un exemplar sănătos, să-i faceţi un control de rutină şi câteva investigaţii (ecografie, radiografie, analize de sânge şi urină) pentru a depista din timp eventualele probleme şi pentru a încerca remedierea acestora printr-o alimentaţie corespunzătoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat. Speranţa medie de viaţă a rasei Brazilian Shorthair este între 15 şi 20 ani.
Îngrijirea Brazilienei cu păr scurt este facilă. Nu are nevoie decât de o pieptănare atentă, o dată pe săptămână, timp de 5-10 minute, cu un pieptene din metal inoxidabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII